Jätinkirkot

Kastellin jätinkirkot

Niin kutsuttuja Jätinkirkkoja on Pohjois-Pohjanmaan rannikolla Raahesta ylös Tornioon saakka. Raahessa sijaitsevat Kastellin Jätinkirkot ovat niistä suurimmat ja näkyvimmät. Onkin sanottu, että ne ovat ainakin Suomessa jos ei muuallakin, näkyvimmät myöhäiskivikautiset rakennelmat. Kastellin Jätinkirkko on yli 4000 vuotta vanha soikeanmuotoinen kivirakennelma, jossa on sisääntuloaukkoja. Alueella on myös paljon nk. lapinraunioita useilla kummuilla, jotka ovat n. 50 metriä merenpinnan yläpuolella ja ovat olleet saaria maan noustessa jääkauden jälkeen.

Jätinkirkkoja on tutkittu ja niitä on tulkittu hyvin monella eri tavalla. Niitä on kutsuttu mm.linnaksi, linnakkeeksi, poroaitauksiksi, kulttipaikoiksi ja uusin tulkinta varmaankin on tämä tähtitieteellinen ’Suomen Stonehenge’. Helsingin ja Oulun yliopistojen tutkimuksissa on saatu selville, että kaikki suuret jätinkirkot ovat aurinkosuunnattuja. Kastellissa neljä porttia on suunnattu kesäpäivänseisauksen, vapun ja elonkorjuun auringonnousuun sekä talvipäivänseisauksen nousun ja laskun suuntiin.

Raahen kaupunki on parantanut Kastellin Jätinkirkoilla vierailevien palvelua tekemällä parkkipaikan (myös linja-autolle sopivan) pari sataa metriä ennen varsinaista rauniota, lähellä Ruusumuorin Kesäkahvilaa. Parkkipaikalla sijaitsee myös yleinen käymälä.

Opastaulu ja polku raunioille näkynee raunioille menevän metsätien varressa.

Tämä teksti on luvalla lainattu oman Ruusumuorimme blogista